Skip Navigation
Press Photos RSSFTwitterYouTube  

For Immediate Release: 3/20/2013
MCDOT Leads Middle School Students in “It’s Academic” Style Game about Pedestrian Safety
 
To promote pedestrian safety, Montgomery County’s Department of Transportation (MCDOT) Safe Routes to Schools Coordinator Nadji Kirby led an “It’s Academic” style game for 120 middle school students attending the Montgomery County Public Schools Junior Councils’ General Assembly on February 27. The game was developed to appeal to the middle school age group, help them better understand how to stay safe and understand the potential consequences of poor pedestrian choices. On a scale of one to five, with five being the highest, 86 percent of participating students rated the game at five and 12 percent rated it at four.
The game topics covered pedestrian safety facts and the do’s and don’ts of pedestrian safety. Students were divided into groups and had 30 seconds to come up with the correct answer. The game generated a lot of discussion among the students once the correct answer and the reasoning behind it were revealed. The groups with the most correct answers won blinking safety lights as a prize. Each student also received a reflective zipper pull and the game questions and answers. It is hoped that the students will continue discussing pedestrian safety at home and at their respective schools.
The game questions and answers are:
1) About how many pedestrians were struck by vehicles last year in MontgomeryCounty?
CORRECT ANSWER: 400. That’s more than one person every day! Remember to make eye contact with drivers when you’re walking so you don’t get hit. See Them See You!
2) If a pedestrian is hit by a car traveling 40 mph, what is the chance that they will die?
CORRECT ANSWER: The answer is 85 percent. Would you want to take that chance?
3) Where is the safest place to cross the street?
CORRECT ANSWER: The answer is at an intersection. Always use crosswalks and don’t cross mid-block!
4) To be safe walking at night, what kind of clothing should you wear?
CORRECT ANSWER: The answer is reflective clothing. Reflective materials help make people visible in the dark and can make a life-saving difference. Pedestrians and cyclists wearing reflective materials are less likely to be struck. Bicyclists should have lights and reflectors on their bikes, as well as reflective leg bands or clothing.
5) If you get a ticket for jaywalking, how much will it cost you?
CORRECT ANSWER: The answer is $50. Breaking the law by not using a crosswalk can cost you a $50 ticket or much worse -- an injury or even your life!
6) Which group is at the greatest risk for pedestrian injuries?
CORRECT ANSWER: The answer is kids between the ages of five and 15. Pedestrian injury is still the second leading cause of injury-related death in the United States for children in this age group -- kids just like you!
7) What side of the street should you walk on when there is no sidewalk?
CORRECT ANSWER: The answer is walk on the side of the street facing traffic because it is easier for the drivers to see you. And you should still wear reflective clothing at night or in bad weather. See them see you!
8) What should you do if you are halfway across the street and the white WALK signal changes to the flashing red DON’T WALK signal?
CORRECT ANSWER: The answer is keep walking at a normal pace. Never run in the street. 
For more information about the game or for those who want to sponsor the game at their school, contact Nadji Kirby at nadji.kirby@montgomerycountymd.gov.
# # #
Release ID: 13-082
Media Contact: Esther Bowring 240-777-6507

Return to News Releases